Otimo!
Door: Céline
Blijf op de hoogte en volg Céline
20 December 2010 | Brazilië, Capim Grosso
Toen ik in Salvador de deur uitging kwam ik terecht in een redelijk bruisend Pelourinho. Precies achter het hostel was er een optreden bezig dus ben ik even gaan kijken. Heb een beetje rond gelopen en wat toeristen zaken bekeken. Want het is altijd handig te weten waar ze precies de goedkoopste troep verkopen!;)
Toen ik terug kwam op de kamer zag ik dat er inmiddels iemand anders gearriveerd was die, wonderbaarlijk genoeg, knock out op bed lag ondanks de onwijze herrie om ons heen.
Natuurlijk ging ik deze battle wel aan en besloot ik haar eens goed te laten zien dat ook ik een meesterlijke slaapkop ben!
De volgende ochtend toen ik wakker werd zat er een lief lachend meisje naar me te kijken die vrijwel direct de vraag stelde: ´Where are you from?´
Hallo!Mag ik ff?Ben net wakker, laat me met rust!!kl#%e backpacker cultuur!
Dit was uiteraard niet mijn respons want ik ben vaak minder aso dan dat ik wil geloven.
Zo kwam ik erachter dat dit jonge meisje, want ze is even oud als ik,Italiaanse is. Ze had net een aantal maanden vrijwilligers werk gedaan in Belo Horizonte en ging met kerst weer terug naar huis. Ze was afgelopen nacht aangekomen en wilde vandaag naar het strand. Ze heet Catia.
Catia werd mijn beste friend for a day en we gingen op stap. Toen we uit de lift stapten, nadat we terug kwamen van de handwerk markt; Mercado Modelo ( waar al het ´handwerk´er bij elke kraam precies hetzelfde uitzag),kwam er een meisje naar met toe die in het Portugees begon te praten. Gelukkig kon Catia het goed verstaan dus begreep zij ook dat dit meisje vroeg of ze even met ons mocht ´chillen´omdat ze later op de dag de boot moest hebben naar Morro de Sao Paulo. Dit meisje was Frans en studeerde in ... Brazilië. Architectuur. Haar naam was iets dat klonkt als Coraline/Caraline. Dit is geen desintresse, het komt gewoon met de leeftijd. Catia kon het me later nl ook niet meer vertellen!
Catia en Cora spraken Portugees met elkaar en ik kon het vrij goed volgen. Ik antwoordde weliswaar in het Engels maar we begrepen elkander prima.
De dag bestond uit: de Mercado Modelo(-> nu een handwerkmarkt vroeger de plek waar slaven gevangen werden gehouden wanneer ze van de boot afkwamen), het oude centrum bekijken, meerdere kerken bezoeken ( want onze zonden waren te groot voor 1), een befaamd bahia armbandje omkrijgen van een straatverkopen zonder daarna ervoor te moeten betalen ( zou hij me dan echt het beste wensen?!) en de lokale snack ( Acaraje) nuttigen. Toen we Cora afgezet hadden bij de boot gingen Catia en ik nog even naar de befaamde Igreja de Nosso Senhor do Bonfim en het strand.
´S avonds waren we best moe maar ik moest toch even een Bahian diner hebben want we hadden de Almoço overgeslagen. (Jullie snappen dat ik dit feit belicht om minder aandacht te vestigen op mijn uitzonderlijke hang naar voedsel.) Catia had buikpijn dus die keek alleen toe. Ze wist me te vertellen dat het ´Italiaanse´ restaurant, waar we tegenover zaten, een nogal uitzonderlijke naam had. Het heet ´La Figa´en dat is , volgens haar, een ander woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel.We hebben een tijdje zitten gissen waarom ze dan toch voor die naam hebben gekozen en/of we de keuken wel konden vertrouwen daar. Maakte verder niet uit want we zaten in een ander restaurant te genieten van de vis in palmolie stoofpot met bonen, rijst en farofa. En daarbij een lekker passievruchten sappie.
Helaas, niet losgegaan deze keer. Ookal was er een rapconcert gaande van een paar jonge gastjes. Catia was niet direct warm te maken voor een avondje hip hop. Waar is m´n freaking crew als ik ze nodig hebt?Ingesneeuwd in Nederland?Geen excuus jongens, we hadden daar keihard moeten bouncen!Claro!
Goed, next morning ging Catia naar een soortgelijk project kijken als hetgeen waar zij vrijwilliger was. Ze vroeg nog een aantal keer of ik echt wegging vandaag.Ik wist 1. dat Gigi al te lang alleen zat en me nooit meer met rust zou laten als ik nog langer wegbleef en 2. dat er morgen 2 meiden komen die voor de 3e keer proberen te slagen voor hun Engelse test zonder ook maar 1 keer te hebben geleerd. Ik kan deze mogelijkheid niet aan mijn neus voorbij laten gaan om hen een flink te stimuleren het beste uit henzelf te halen.Dit zal ik dan ook doen door het woordje ´failed´ zo hard te zeggen dat ze het wel moeten onthouden (of tenminste opzoeken in het woordenboek).
Dus hebben Catia en ik afscheid genomen met tranen in ons hart.
En het mooiste is dat zelfs de hemel onze pijn voelde want toen ik aankwam in mijn nieuwe thuis regende het weer!
Nu begrijp ik waarom Aija meerdere malen zei dat ik ook een aantal dagen mocht verblijven in Salvador: ze was die regen zat!
Gelukkig geeft ze me niet echt de schuld, als je mij ´het kind van Satan´ noemen niet onder de schuld geven schaart ( schaart, scharen, geschaard ;) ).
At least i know now that the sun always shines in Salvador!
Beijo
Heb trouwens wel m´n tas terug maar niet de regenjas die mijn moeder er aan de zijkant zo grondig in had gepropt...er zal op dit moment vast een zwarte markt zijn voor dergelijke spullen aangezien de vraag ernaar alsmaar groeit dus het zo me niks verbazen als ik, tijdens deze reis, een brazilliaan met een legergroene regenponcho tegenkom...
21 December 2010 - 07:32
Naomi:
Hahaha wat een geweldig verhaal weer Cé! Mooie avonturen beleef je daar :)
Scheer (schaar) je maar weer terug naar Capim Grosso en geef ze een pedagogisch verantwoorde keiharde ONVOLDOENDE! ;)
Xxxxx -
21 December 2010 - 08:27
Quirien:
lief van je! Dank je!
Leuk hoor de foto's en wat fijn dat je je tas terug hebt! :)
xxx Quir -
21 December 2010 - 09:42
Marieke:
:) enjoying the stories!!! -
21 December 2010 - 09:46
Janine:
Goeie foto's Célini, goed verhaal! Wish i was there with you! Ben meteen vluchten aan het checken vanuit het koude kikkerlandje naar El Salvador!
Geniet er van!
x
EAT FOR YOUR HOMELAND! -
21 December 2010 - 12:02
Lien @ Every 1:
thanx 4 alle respons jongens, fijn dat jullie me zo trouw volgen.
@ Nien just to be sure: El Salvador is een ander land he...bedoel je bent vrij om te gaan maar Salvador de Bahia is ook de moeite waard ;) en vergeet Morro de Sao Paulo niet! -
24 December 2010 - 11:16
Emilie:
Echt leuk om van je "vertel/schrijverstalent"te genieten!! Moet je wat mee doen!! ;-))
Hier alles goed. Sorry I missed your going away party ;-( was aan het verhuizen......ook leuk.
Zie er naar uit de rest van je ervaringen te lezen!
Love u
X